Visa aanvragen VS & Canada

vraag je ESTA nu aan

Je gaat op vakantie richting de Verenigde Staten en/of Canada en bent van plan er een super toffe van te maken. Maar wat moet je voor visa aanvragen als je de Atlantische Oceaan oversteekt? Ik leg je kort uit wat je moet aanvragen en waarom!

Voor welke landen heb ik een visum nodig?

Het antwoord op deze vraag is: geen een land. Belgiƫ maakt namelijk deel uit van het Visa Waiver Programma. Dit houdt in dat als je een Belgische nationaliteit hebt, je geen visum hoeft aan te vragen als je naar de VS of Canada reist. Je moet echter wel wat anders aanvragen, en wat dat is ga ik je hieronder uitleggen.

ESTA Verenigde Staten

vraag je ESTA nu aan

Doordat Belgiƫ lid is van het Visa Waiver Programma, moet je een Electronic System for Travel Authorization (ESTA) aanvragen. Dit is sinds 2009 verplicht. Alle reizigers die deel uit maken van het Visa Waiver programma kunnen doordat ze in het computersysteem staan, makkelijker naar de VS reizen. Je moet echter wel over een paspoort beschikken die een machineleesbare zone heeft. De ESTA moet je aanvragen voordat je vertrekt, want dit is namelijk je reistoestemming en geen visum. Als je geen lid ben van de Visa Waivere, dan moet je dus een visum aanvragen. Met de ESTA kom je de Verenigde Staten binnen en krijg je toestemming. Je moet de ESTA minimaal 72 uur van te voren aanvragen.

ETA Canada

Ook Canada werkt met het Visa Waiver programma. Om naar of door Canada te kunnen reizen moet je in plaats van een ESTA een ETA aanvragen. Dit staat voor Electronic Travel Authorisation. De ETA is verplicht sinds eind 2016 en landen die deel uitmaken van het Visa Waiver programma hoeven dus geen visum voor Canada meer aan te vragen als ze het land in willen. Wanneer je een ETA aanschaft, is deze 5 jaar geldig, tenzij uw paspoort eerder verloopt. Als je geen geldige ETA hebt, mag je het vliegtuig niet en kun je dus niet je vakantie naar Canada beginnen. Je hoeft de ETA niet op de Canadese ambassade in Nederland of op de ambassade in Canada aan te vragen, dit kun je gewoon online doen.